Wat heb je nodig om freelancer te worden?

Perspectief van een freelance Online Marketeer
Over mijOnline marketing

Wil jij freelancer worden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wat heb je nodig om freelancer te worden?

Je eigen bedrijf beginnen klinkt veel heftiger dan het is. Wanneer je erover nadenkt is je eerste reactie waarschijnlijk: nee, dat kan ik niet. Ik ben er echter om je te laten weten: zo moeilijk is het niet! 

Toen ik freelancer wilde worden heb ik meerdere ondernemers gesproken die hun eigen zaak hadden. Ik legde mijn twijfels en angst bij hun neer en tot mijn verrassing werd er gelachen om mijn angsten. Waarom? Omdat er niets is om bang voor te zijn. Een eigen bedrijf beginnen is letterlijk de makkelijkste zaak van de wereld! 

 

Freelancer Sophie van der Pluijm

Freelancer

Sophie van der Pluijm

Doorbijten en er 100% voor gaan

Om freelancer te worden moet je je mentaal voorbereiden tegen negatieve gedachtes: angst, nervositeit, paniek en eenzaamheid. Dat klinkt wat intens, maar het maken van een succes begint bij jouw eigen gedachtes.

Tijdens het opzetten van jouw zaak zul je even moeten doorbijten. Je krijgt misschien even geen inkomen of moet in de late avonduren doorwerken. Het probleem wat ik tegenkwam zat verscholen in een onverwachte hoek: ik had genoeg klanten om mijn kosten te betalen, maar ik zat 60% van mijn dag niks te doen. Het klinkt als een overbodige luxe. Ik wilde mijn passie en drive ergens in kwijt, klanten helpen en groeien, maar ik had niets om het in te stoppen. Ik moest simpelweg gewoon afwachten en actief klanten zoeken. Het voelde hierdoor echter alsof ik letterlijk zat te niksen. Dat was emotioneel moeilijk en daar moest ik mij echt overheen zetten. 

Bij het starten van jouw eigen bedrijf moet je dus doorbijten, aanhouden en er 100% voor gaan. Als mens kun je alles bereiken wat je maar wenst. Als je deze wens niet diep genoeg, dan stop je zodra je jouw eerst fout in gaat. Dat is een vervelende gewoonte die we allemaal moeten afleren.

Wat heb je nodig om freelancer te worden?

Wanneer je je helemaal klaar voelt om je eigen bedrijf te starten is het tijd om de praktijk in te gaan. Hier zijn de benodigdheden om freelancer te worden:

1. Inschrijven bij de KvK

Het eerste wat je kunt doen is het inschrijven bij de KvK. Voor €50 kun je jouw bedrijf inschrijven en voilà! That’s it, je hebt officieel je eigen bedrijf.

2. Zakelijke bankrekening openen

Het is belangrijk om een zakelijke rekening te hebben. Hiermee kun je jouw kosten en winst op rekenen en ook voor de administratie is dit een must. 

3. Boekhoudsysteem kiezen

Als freelancer was ik bang om mijn eigen administratie bij te moeten gaan houden. Ik weet namelijk niets van belastingen, regels en dit soort zaken. Maak je geen zorgen: boekhoudsystemen zijn ontwikkeld zodat iedereen van ieder beroep zelf de administratie kan doen. 

Deze boekhoudsystemen ondersteunen loodgieters tot IT’ers. Ook jij kan dit dus zelf doen. Zelf gebruik ik e-Boekhouden, waar je je eerste 15 maanden gratis gebruik maakt van hun boekhoudsysteem. Ook is hun gemiddelde rating 4.8/5 sterren van wel 1.100 reviews op Trustpilot. 

Lees je goed in hoe je het systeem gebruikt. Mocht je je er echt niet fijn bij voelen dan kun je altijd nog een externe boekhouder inhuren. Deze zijn echter wel prijzig.

4. Online Marketing opstarten

Ieder bedrijf moet online zichtbaar zijn. Als mensen jou of jouw bedrijfsnaam zoeken dan is het belangrijk om representief naar voren te komen. Dit is dé manier om nieuwe klanten te werven. Mijn advies als Online Marketeer is dan ook om te starten met de volgende kanalen:

  • Website: jouw online visitekaartje
  • SEO teksten: organisch vindbaar zijn in zoekmachines
  • Social Media: vrienden en connecties op de hoogte brengen en je netwerk uitbreiden.
  • Jezelf toevoegen op Freelance websites, denk aan freelancer.nl.
  • Visitekaartjes printen

Heb je hier vragen over of hulp nodig? Ik help graag, want ik weet dat de start wat moeilijker is!

Verzekeringen en beveiliging

Als bedrijf zul je gegarandeerd te maken hebben met gevoelige informatie. Je moet ook voorbereidt zijn op “worst-case-scenario’s”. Neem daarom belangrijke verzekeringen zoals bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen, rechtsbijstandsverzekeringen, autoverzekeringen en meer. Zorg voor de gevoelige informatie ook dat je werkcomputer(s) goed beveiligd zijn met Office 365

Nieuwe klanten werven

Bij de start zal het wat moeizaam gaan, maar voor je het weet zit je tot je nek in het werk. Nieuwe klanten werven gaat wat moeizaam. Je krijgt steeds meer klanten door persoonlijke aanbevelingen, online-aanwezigheid, harde sales of het opbouwen van mijn portfolio.

De methode die bij jou past kun je zelf kiezen en hierop inspelen. Persoonlijke aanbevelingen komen natuurlijk van het goede werk dat je levert. Je online-aanwezigheid zul je zelf of met een marketing professional langzaam maar zeker op kunnen bouwen. Kies je voor harde sales, dan kun je bedrijven opbellen en eventueel solliciteren. Om te zorgen dat je een portfolio krijgt kun je in het begin wat vrienden of kennissen helpen.

Hulp nodig bij jouw start als freelancer?

Wie kan je beter op weg helpen dan een mede-freelancer. Ik geloof in elkaar ondersteunen zodat je beide door kunt groeien. Wij kunnen elkaar helpen, of dit nu vriendelijke tips zijn of zakelijke visies. Aarzel niet om contact met mij op te nemen. Ik vertel je graag mijn verhaal en ervaringen!

Freelancer Sophie van der Pluijm

Sophie van der Pluijm

Hi! Als levensgenieter stimuleer ik graag mensen om een stapje verder te gaan in hun leven. Gewoon omdat ik dat leuk vind! Ik hoop daarom dat mijn ervaringen jou aanmoedigen om toch die ene stap te nemen.

Vind je het leuk om eens te sparren of om over het freelance leven te praten? Neem gerust contact met mij op of laat een reactie achter!

Bel Nu