Financieel onafhankelijk worden, maar nog steeds genieten

Perspectief van een starter
Over mijOnline marketing

Heb je er ooit wel eens over nagedacht: wil ik de rest van mijn leven werken tot mijn pensioen op 67 jaar? 

Nadat ik mijn kantoorbaan had opgezegd heb ik hier veel over nagedacht: wat wil ik nu werkelijk doen? Hoe ziet mijn ideale leven eruit? Wanneer ik over mijn ideale leven nadenk, dan denk ik niet aan een 9 to 5 kantoorbaan. Ik zie mezelf doen wat ik leuk vind, vrij zijn, reizen, genieten, en geen zorgen hebben over geld en financiën. 

Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar dan komt de volgende vraag op: hoe kan ik dit bereiken? Welke stappen moet ik nemen en wat zijn opties die ik kan overwegen?

Freelancer Sophie van der Pluijm

Ondernemer

Sophie van der Pluijm

De Fire movement & mijn aanpak

Zelf ben ik niet begonnen bij de Fire movement, ik las toevallig over deze movement toen ik zelf al bezig was. De Fire Movement is een initiatief om zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te worden zodat je als het ware vroeg met pensioen kunt gaan (Financial Independence, Retire Early). Met vroeg pensioen bedoelen ze met 30, 40, 50 jaar. 

Het contrast

Natuurlijk is zo’n doel hebben geweldig, maar de aanpak trok mij niet helemaal. Je moet hiervoor veel opofferen, ontzettend hard werken en jarenlang aan een stuk door sparen. Op mijn 21ste leek mij dit niet iets om naar uit te kijken. Ik wil nu ook gaan en staan waar ik wil, niet pas over 15 jaar. 

Daarom is mijn aanpak gebaseerd op mijn ideale leven. Ik zet geen tijdslimiet voor mijzelf zolang ik doe wat ik leuk vindt en ik offer niet te veel dingen op om nog steeds in het moment te kunnen genieten. 

Wat zijn mijn plannen om financieel onafhankelijk te worden, maar nog steeds te genieten?

Let op, deze adviezen zijn op basis van eigen risico.

 

Eigen bedrijf beginnen

De eerste conclusie die ik trok was dat ik niet snel onafhankelijk en vrij kan zijn binnen een kantoorbaan. Mensen zeggen altijd dat een kantoorbaan zekerheid geeft, maar dat is niet per sé waar. Je kunt een kantoorbaan hebben, ontslagen worden en 3 maanden stilzitten, of je kunt in die 3 maanden je eigen bedrijf beginnen. Same thing, different story.

Goed dat ik van nature niet snel bang om nieuwe dingen te proberen! Na ontzettend leuke reacties van mijn oude klanten was mijn eerste stap om freelancer te worden. Mijn eigen baas zijn en verantwoordelijk zijn voor mijn eigen inkomen. Een enge stap, maar dit was het echt waard. 

Als Online Marketeer is klanten vinden niet moeilijk, kun je met een laptop overal werken, heb je lage kosten, is de winst voor mij alleen geniet ik van het werk wat ik echt leuk vindt. Daarnaast ben ik ook constant bezig met andere initiatieven om mijn inkomen verder te verspreiden.

Investeren in koopwoning starters

Ik ben mij ontzettend bewust van de kracht van investeren. Daarbij weet ik dat je met vastgoed over lange tijd bijna nooit fout kunt gaan. De waarde van een huis stijgt over een periode van 30 jaar. Ook vond ik mijn geld verspillen aan huur niet slim. Daarom was mijn tweede stap om een huis te kopen en deze deels te verhuren.

Een huis kopen op jonge leeftijd is een ontzettend grote stap, maar het is het helemaal waard. Het kan zijn dat je de hypotheek niet alleen kunt betalen en daarom kun je je spaargeld steken in het verbouwen en opsplitsen van de woning. Door de woning te delen (kan in verschillende vormen zijn) kunnen je hypotheek kosten gehalveerd worden. In plaats van €1000 aan huur betaal je misschien €500 aan hypotheek.

Op langer termijn kun je het gehele huis verhuren en de woning sneller afbetalen met deze winst. Zodra de woning afbetaald is, krijg je nog steeds passief inkomen door de woning te verhuren. die €1200 steek je dan in je zak. Het mooie is: hier hoef je niets voor te doen.

 

Investeren in aandelen

Op het lange termijn wilde ik mijn portfolio verspreiden. Als derde stap koos ik om te investeren in aandelen. Ik heb diverse boeken gelezen en weet onderhand de voor- en nadelen van investeren. 

Als starter heb ik er voor gekozen om de Peaks app te gebruiken. Je kiest hierbij een profiel en kunt zelf kiezen of je eenmalig of constant in wilt leggen. Op lang termijn wil ik meer inleggen zodat mijn winst stijgt. Hou je een rechte lijn aan? Dan kun je binnen 15 jaar en een eenmalige inleg van €1000, met maandelijkse inleg van €100 snel €7000 extra verdienen zonder hiervoor te werken.

Er zijn veel verschillende manieren van investeren in aandelen, dus lees je in om de juiste manier voor jou te vinden!

 

Investeren in vakantiewoningen

Als levensgenieter en vakantieganger zie ik ook veel potentie in het kopen en verhuren van vakantiewoningen. Denk bijvoorbeeld aan AirBnB: je verhuurt jouw appartement voor 1 week en vangt hier al snel €600 voor. Ideaal toch? 

Er gaat natuurlijk wel wat gebonden met het kopen van vakantiewoningen in het buitenland. Het koopproces is anders en je moet zorgen dat je de juiste mensen inschakelt. Lees bijvoorbeeld de nodige regels in mijn favoriete landen Oostenrijk en Portugal. Zo zie je dat dit geen makkelijk proces is.

Mocht je echter een vakantiewoning in het buitenland kopen, dan kun geniet je niet alleen van rendement op de woning, maar kun je hier ook zelf van vakantie genieten. Wil je dat het passief inkomen is (dat je er niet voor hoeft te werken)? Koop dan een vakantiewoning op een resort. Zij regelen de verhuur en beheer van top tot teen, dus je hebt er geen omkijken naar!

Ik zit stiekem al zoeken naar unieke nieuwbouwprojecten in Oostenrijk en Portugal. Prachtig toch?

 

Zoek diverse vormen van inkomen

Na het ontslag nemen kwam ik er al snel achter dat ik geen andere vorm van inkomen had. Valt er 1 ding weg, dan ben je gelijk alles kwijt. Ik was sindsdien vastbesloten om dit te veranderen. Door mijn inkomen te verspreiden genereer je meer zekerheid, mocht je 1 van je inkomensstromen verliezen. Doe dit echter niet zomaar, lees je goed over deze zaken in!

Freelancer Sophie van der Pluijm

Sophie van der Pluijm

Hi! Als levensgenieter stimuleer ik graag mensen om een stapje verder te gaan in hun leven. Gewoon omdat ik dat leuk vind! Ik hoop daarom dat mijn inzichten jou aanmoedigen om toch die ene stap te nemen.

Vind je het leuk om eens te sparren of om over dit onderwerp te praten? Neem gerust contact met mij op of laat een reactie achter!

Bel Nu